Regularny wyciek płynu chłodzącego co 240km

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Miodas
    Classic
    • 2015
    • 4

Ketiuz,

sporo osób mnie nastraszyło, że przesadzam, że 17 to i tak za dużo - powiem tak: GUZIK PRAWDA. Po zastanowieniu doszedłem do wniosku, że przesadzają - bo drogi mamy bardzo dobre, dziur jest mało.

Po mieście coś tam słychać, ale ja auto brałem po to, aby był komfort jazdy na trasie - po mieście i tak jeździsz wolno. Poza tym auto na 18 jest niżej osadzone, więc automatycznie lepiej trzyma się drogi.

No i te 18 antracyty ... w stosunku do oryginalnych felg 17" wyglądają obłędnie - trzeba je zobaczyć w realu, bo na wielu zdjęciach wyglądają one na zbyt ciemne. A w realu jak są czyste to autko prezentuje się super - uważam, że np. czarne nie pasują do tego auta (w moim kolorze).
  • 2mirAS
    Classic
    • 2013
    • 7

Samochód nie kopci przy odpalaniu na zimnym silniku. Zbiornik wyrównawczy wymieniłem na nowy, korek też.Przewody i chłodnica sprawdzone. Olej czysty, a płyn sukcesywnie ubywa (średnio co 240km)
    2mirAS

Komentarz

• aniol
      RS
      • 2012
      • 5228
      • Octavia I combi (1U5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

2mirAS, A sprawdzałeś pod zbiorniczkiem z tyłu czy nie masz mokro :?: Może czy wyciskać płyn przez kruciec w zbiorniczku który jest od strony podszybia.Ja tak miałem jak mi padła uszczelka pod głowicą.
      http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
      Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• 2mirAS
        Classic
        • 2013
        • 7

A są jeszcze inne czynniki mogące świadczyć o zużytej uszczelce pod głowicą?
        2mirAS

Komentarz

• jacki64
          Drive
          • 2010
          • 82
          • Octavia I (1U2)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Sprawdź obecność CO2 w zbiorniczku wyrównawczym. Każdy "szanujący się" warsztat powinien mieć przrząd do zbadania tego. Przerabiałem to przed wakacjami. Płynu ubywało mi tylko przy ostrej jeździe na autostradzie. Wywalało go przez zbiorniczek i mokro było na podłużnicy. Po wymianie uszczelki pod głowicą problem z głowy. Korzystając z okazji wyczyściłem(zaślepiłem) EGR, kolektor dolotowy i wymieniłem uszczelniacze zaworów.

Komentarz

• 2mirAS
            Classic
            • 2013
            • 7

Dzięki za podpowiedzi. Dziś zrobiłem próbę szczelności głowicy. Niestety CO2 obecne w zbiorniku wyrównawczym. Naprawa wyceniona na ok.2000 (powiedzieli, że po każdym zdjęciu głowicy trzeba ją 'splanować'.) Czy to prawda i czy to dużo za naprawę?
            2mirAS

Komentarz

• jacki64
              Drive
              • 2010
              • 82
              • Octavia I (1U2)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Strasznie drogo. Ja zapłaciłem 550 zł za robociznę i części ( uszczelka pod głowicę, uszczelki kolektorów, uszczelniacze zaworowe) + 170 za olej Motul i filtr. Oczywiście głowica była planowana w cenie usługi. W najdroższym warsztacie wołali 1300 zł i chcieli abym zostawił auto na tydzień. Mnie kosztowało jw, robota na dwa dni.

Komentarz

• aniol
                RS
                • 2012
                • 5228
                • Octavia I combi (1U5)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

U mnie w ASV wyszło 1600zł.Wymiana uszczelki(jakaś porządna za 120zł),uszczelniacze,planowanie głowicy+rozebranie,czyszczenie turbiny i coś tam wymienili.Turbina była oddana przez mechanika do warsztatu zajmującym sie turbinami.Mechanik to mający bardzo dobrą renome warsztat zajmujący się autami tylko grupyVAG.
                Acha jeszcze był czyszczony zawór EGR.
                Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• edo25
                  Classic
                  • 2014
                  • 7

Króciec

Komentarz

• pekool
                    Rider
                    • 2012
                    • 321
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

objawy wskazuja na upg, wycieku nie widac bo pewnie przez wydech razem ze spalinami lei w atmowsfere...
                    aniol, duzo zaplaciles za wymiane upg, ja u siebie tez robilem i mnie to kosztowalo 950pln
                    pekool

Komentarz

• aniol
                      RS
                      • 2012
                      • 5228
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

pekool, Dwa posty wyżej przeczytaj.
                      Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• pekool
                        Rider
                        • 2012
                        • 321
                        • Octavia I combi (1U5)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

jak sie ma znajomego mechanika to da rade jeszcze taniej :diabelski_usmiech
                        pekool

Komentarz

• igor33c
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 115
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja mam jeszcze ciekawszą sytuację , płynu chłodniczego ubywa, ale tylko i wyłącznie 400 ml jednorazowo i tylko w zimę tak mniej więcej jak temperatura spada poniżej 5 stopni. Czyli jak napełnię zbiorniczek wyrównawczy to po kilku godzinach 400 ml płynu nie ma, jest tylko trochę na dole zbiorniczka (płynu ubywa tylko ze zbiorniczka jednym słowem i ani ml więcej) Oczywiście kilku fachowców już sprawdzało i wycieków brak :/ Co myślicie ?

Komentarz

Pracuję...